Skadarsko jezero

Skadarsko jezero, povr{ine od 370 do 530 km2, zavisno od vodostaja, najveće je jezero na Balkanskom poluostrvu.

2019/11/25 09:00:00
Najveće jezero na Balkanoskom poluostrvu.

Ekološko carstvo

Crnogorski dio jezera sa priobaljem, površine 40.000 ha, proglašen je nacionalnim parkom 1983. godine.

Skadarsko jezero, površine od 370 do 530 km2, zavisno od vodostaja, najveće je jezero na Balkanskom poluostrvu. Pravo je ekološko carstvo, oaza tišine i bliskog kontakta sa netaknutom prirodom.

Crnogorski dio jezera sa priobaljem, površine 40.000 ha, proglašen je nacionalnim parkom 1983. godine.

Kao značajno stanište vodenih ptica Skadarsko jezero je Ramsar konvencijom 1996. godine upisano u svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja.

O bogatstvu i raznovrsnosti ihtiofaune govore podaci da u vodama sliva Skadarskog jezera živi 48 vrsta riba, dok je u vodama koje zahvata nacionalni park nastanjeno 39 vrsta od ukupno 44 registrovanih.

Pored autohtonih vrsta, kakve su krap (Cyprinus carpio) i ukljeva (Albrunus albrunus alboralla) interesantno je prisustvo i nekih morskih, kao što su jegulja, cipol, skakavica i kubla.

Mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici: arheološka nalazišta, manastirski kompleksi i utvrđenja, razbacani u širokoj lepezi u basenu Skadarskog jezera, govore da je još u u XIV i XV vijeku ovo područje bilo značajno kulturno sjedište.

Na jezeru gnijezdi više od 70 vrsta ptica

Dva centra za posjetioce učiniće Vaš boravak još komotnijim.

Morate obi}i stara i nenaseljena ribarska naselja, smještena na samoj obali jezera: Raduš, Krnjice, Poseljani, Karuč, u kojima se nekada stanovalo, živjelo od ribarenja i rasplijatale ribarske mreže.

Izleti brodom obuhvataju i njihov obilazak. Cijena obilaska je u prosjeku 55 € .
Posebno interesantan motiv posjete turistima predstavlja obilazak Obodske pećine koja se nalazi u izvori­štu Rijeke Crnojevi}a.

Staza je markirana i izuzetna za rekreativce.

Sve staze u NP su markirane tako da vam vodiči nijesu potrebni. Akvatorijum jezera veoma je pogodan za kondicione pripreme sportista i održavanje veslačkih i jedriličarskih regata, tokom čitave godine.

Najatraktvniji vid turističke ponude u NP je posmatranje ptica (birdwatching) u za to, posebno određenim oblastima.

Četiri tornja za posmatranje ptica na Stanaju, Radušu, Plavnici, Žabljačkim livadama i osam organizovanih tura za posmatranje ptica više je nego atraktivna zona za posmatranje ptica i ljubitelje prirode.

Na jezeru gnijezdi više od 70 vrsta ptica, a i inače je najveće zimovalište ptica na Mediteranu. Postoji 5 orintoloških rezervata:
Manastirska tapija, Grmožur, Omerova gorica, Crni žar i Pančevo oko.

Dva centra za posjetioce učiniće Vaš boravak još komotnijim. Centar za posjetioce u Donjim Murićima sadrži tri tematske postavke posvećene narodnoj radinosti, maslinarstvu i privređivanju Krajine.

Festivali i manifestacije

Festivali vina su česti

Jako će vam biti interesantno narodno stvaralaštvo i radinost
a posebna poslastica su drevni predmeti koji će vas vratiti vjekovima unazad.

Centar za posjetioce u Rijeci Crnojevi}a, smješten u drvenim kućicama na obali rijeke pored starog mosta, tematski je vezan za ribolov i plovidbu na Skadarskom jezeru i ppriču o samom naselju Rijeci Crnojevića.

U svim centrima za posjetioce dobi}ete sve informacije za sve aktivnosti koje možete upražnjavati u ovom nacionalnom parku.

Ukoliko se zadesite na nekoj od manifestacija, koje su brojne, učestvujte u takmičenjima i možda se ku}i vratite sa jednim od trofeja, recimo kao najbolji ribolovac.

I festivali vina su česti, pazite, nemojte previše degustirati…

Ribolovna sezona je od 1. juna do 15. marta iduće godine i košta 55 €. Možete je nabaviti u Upravnoj zgradi u Podgorici ili u samom nacionalnom parku.

+382 (0)20 658 071
+382 (0)20 879 100

Najatraktvniji vid turističke ponude u NP je posmatranje ptica (birdwatching) u za to, posebno određenim oblastima.

Četiri tornja za posmatranje ptica na Stanaju, Radušu, Plavnici, žabljačkim livadama i osam organizovanih tura za posmatranje ptica više je nego atraktivna zona za posmatranje ptica i ljubitelje prirode.

Na jezeru gnijezdi više od 70 vrsta ptica, a i inače je najveće zimovalište ptica na Mediteranu. Postoji 5 orintoloških rezervata: Manastirska tapija, Grmožur, Omerova gorica Crni žar i Pančevo oko.

Dva centra za posjetioce učiniće vaš boravak još komotnijim. Centar za posjetioce u Donjim Murićima sadrži tri tematske postavke posvećene narodnoj radinosti, maslinarstvu i privređivanju Krajine.

Jako će vam biti interesantno narodno stvaralaštvo i radinost
a posebna poslastica su drevni predmeti koji će vas vratiti stolčjećima unazad.

Centar za posjetioce u Rijeci Crnojevića, smješten u drvenim kućicama na obali rijeke pored starog mosta, tematski je vezan za ribolov i plovidbu na Skadarskom jezeru i priču o samom naselju Rijeci Crnojevi}a.

U svim centrima za posjetioce dobićete sve informacije za sve aktivnosti koje možete upražnjavati u ovom nacionalnom parku.

Ukoliko se zadesite na nekoj od manifestacija, koje su brojne, učestvujte u takmičenjima i možda se kući vratite sa jednim od trofeja, recimo kao najbolji ribolovac.

I festivali vina su česti, pazite, nemojte previše degustirati…

Ribolovna sezona je od 1. juna do 15. marta iduće godine i košta 55 €. Možete je nabaviti u Upravnoj zgradi u Podgorici ili u samom nacionalnom parku.

+382 (0)20 879 100

Kontaktirajte nas!

U svakom momentu smo spremni da odgovorimo na sva Vaša pitanja i interesovanja!

Poseban segment festivala je obilazak Crne Gore kroz organizovane izlete.

Kontaktirajte nas i putem društvenih mreža!

+382 67 44 00 66

starsofwildbeauty@gmail.com

24/7